De voordelen van IMVO
Veel landen hebben al wetgeving die bedrijven verplicht risico’s in hun keten te kennen en aan te pakken, zoals de Supply Chain Due Diligence wetgeving in Duitsland en de Duty of Vigilance Law in Frankrijk. Daarnaast zal EU Due Diligence wetgeving (CSRDDD) grote bedrijven die actief zijn op de Europese markt verplicht stellen om gepaste zorgvuldigheid toe te passen. MKB bedrijven vallen vooralsnog niet onder de wetgeving maar kunnen door grote bedrijven in de keten meer vragen verwachten of gevraagd worden om ook aan de eisen te voldoen. Ook klanten, consumenten, financiers en maatschappelijke organisaties verwachten dat bedrijven hun maatschappelijke rol serieus nemen. Andere redenen om met IMVO aan de slag te gaan zijn:
Verbeter je reputatie
Het uitsluiten van risico’s en het bijdragen aan positieve effecten in de keten heeft een voordeel voor de reputatie van het bedrijf.
Verkrijg toegang tot financiële diensten
Banken en andere financiers hechten veel waarde aan goed risicomanagement. Ook van risico’s op mens en milieu. Wanneer bedrijven aantonen dat ze inzicht hebben in hun keten en risico’s effectief uitsluiten, wordt dit in toenemende mate beloond.
Verstevig je marktpositie
Bedrijven die op een serieuze manier in gesprek zijn met hun leveranciers en klanten, bouwen vertrouwen op. Dat vertrouwen kan in onverwachte omstandigheden (bijvoorbeeld de coronapandemie, handelsoorlogen, misoogst) goed van pas komen.
Borg leveringszekerheid
Door op een constructieve manier samen te werken met leveranciers wordt de leveringszekerheid beter geborgd.
Trek talent aan
Steeds meer (nieuwe, jonge) medewerkers vinden het belangrijk dat het bedrijf waar ze werken haar verantwoordelijkheid neemt in landen waar zij zakendoet.
Zorg voor trots personeel
Medewerkers van bedrijven die -aantoonbaar- het ‘goede’ doen, zullen meer gecommitteerd zijn om bij het bedrijf te blijven en zich in te zetten voor de gezamenlijke missie.
IMVO voor verschillende functies in het bedrijf
Inkoop
Inkopers selecteren, onderhandelen, maken afspraken en onderhouden relaties met leveranciers. Inkopers hebben een leidende rol in het toepassen van ‘gepaste zorgvuldigheid’, omdat ze direct contact hebben met leveranciers over sociale en milieuthema’s.
Verkoop & marketing
De afdeling verkoop & marketing is verantwoordelijk voor de verkoop en reputatie van het bedrijf. De verkoopafdeling zorgt voor het contact met de klanten en vertaalt de behoeften van klanten naar concrete producten en diensten. Marketing zorgt ervoor dat er zowel online als offline effectieve communicatie is met de doelgroep. Binnen het proces van ‘gepaste zorgvuldigheid’ managen de verkopers de verwachtingen van klanten, communiceren ze over de duurzaamheids-inspanningen en zorgen ze ervoor dat toeleveranciers niet onnodig onder druk komen te staan.
Juridische zaken
Juridische experts zorgen ervoor dat contracten met klanten, leveranciers, medewerkers en andere zakelijke relaties aan de wet voldoen of in lijn zijn met verdergaande afspraken. In het proces van gepaste zorgvuldigheid kan deze afdeling ervoor zorgen dat de afspraken worden vertaald in duidelijke documenten en procedures.
Financiën
De financiële afdeling zorgt ervoor dat de organisatie inzicht heeft in haar financiële situatie en dat alle processen rondom het betalen en betaald worden geregeld worden. In het gepaste zorgvuldigheidsproces kan de financiële afdeling een rol spelen door tijdig en volgens afspraak te betalen. Daarnaast is het mogelijk dat er extra kosten komen kijken met het borgen van gepaste zorgvuldigheid, denk aan het opleiden van personeel en budget voor herstelmaatregelen.
Duurzaamheid
De duurzaamheidsmanager of afdeling, coördineert, adviseert, organiseert en inspireert richting een duurzamere operatie. In het gepaste zorgvuldigheidsproces kan de duurzaamheidsmanager de regie nemen om de verschillende functies in het bedrijf bij elkaar te brengen en in beweging te zetten.
Human resource management
De personeelsafdeling is verantwoordelijk voor het aantrekken van nieuw en behouden van goed gekwalificeerd personeel. Het proces van gepaste zorgvuldigheid vraagt om specifieke vaardigheden van het personeel. De personeelsafdeling kan gekwalificeerde mensen aannemen, en ook via training zorgen dat alle personeelsleden hun rol kunnen spelen.
Deze training is speciaal gemaakt voor bedrijven die werken in één van de volgende sectoren:
Textiel
De textielsector bestaat uit bedrijven die kleding maken, schoenen of tassen produceren of andere (textiel) producten leveren, zoals beddengoed en handdoeken. Veel textielketens beginnen in de landbouw, waar dieren worden gehouden voor hun huid en planten worden geproduceerd om stoffen van te maken. Vervolgens worden deze stoffen bewerkt en wordt er bijvoorbeeld kleding of schoenen van gemaakt. De textielsector is arbeidsintensief en in alle schakels van de keten kan kinderarbeid of slechte arbeidsomstandigheden voorkomen. Het is daarom belangrijk om onderzoek te doen naar de relevante risico’s in de textielketen. Bij dit icoon vind je tips speciaal voor de textielsector.
Voedingsmiddelen
De voedingsmiddelensector bestaat uit bedrijven die landbouwgewassen produceren, verwerken tot voedingsmiddelen en verkopen aan consumenten. Alle voedselketens beginnen in de landbouw, waar dieren worden gehouden en gewassen worden geproduceerd. Met name in ketens met veel kleinschalige boeren bestaat het risico op kinderarbeid en op leefbaar loon. Het is daarom belangrijk om de risico’s te onderzoeken en te bespreken met leveranciers. Bij dit icoon vind je tips speciaal voor de voedingsmiddelensector.
Elektronica/metaal
In de elektronicasector worden elektronische apparaten of onderdelen gemaakt. Vaak zijn het complexe producten met veel verschillende metaal- en mineraalsoorten. De metaalsector bestaat uit zeer verschillende bedrijven, van bedrijven in de bouw tot bedrijven die hele kleine metalen onderdeeltjes maken. In de elektronica- en metaalsector bestaan risico’s voor het milieu, de biodiversiteit en mensenrechten. De keten is vaak niet transparant waardoor het extra moeilijk is om risico’s aan te pakken. Zo kopen raffinaderijen en smelters vaak hun metaal bij verschillende leveranciers waardoor de herkomst moeilijk te herleiden is. Bij dit icoon vind je tips speciaal voor de elektronica- en metaalsector.
Mijnbouw
In de mijnbouwsector worden delfstoffen en mineralen uit de bodem gehaald voor verdere verwerking. Veel alledaagse producten bevatten deze stoffen. Deze stoffen zijn vaak heel waardevol en komen vaak uit conflictgebieden. In de kleinschalige mijnbouw komen helaas veel misstanden voor. Onderzoek dus goed of deze misstanden ook in je keten te vinden zijn. Bij dit icoon vind je tips speciaal voor de mijnbouw.