Inzoomen op: Leefbaar inkomen
In veel landen zijn mensen niet in staat voldoende te verdienen om hun gezin te onderhouden. Er bestaat dan een kloof tussen het daadwerkelijke inkomen en wat we het leefbaar inkomen noemen.
Wat is een leefbaar inkomen?
Een leefbaar inkomen is het inkomen waarmee mensen een fatsoenlijke levenstandaard kunnen realiseren. Denk hierbij aan toegang tot voedsel, water, huisvesting, onderwijs, gezondheidszorg, vervoer, kleding en andere essentiële behoeften, inclusief voorzieningen voor onverwachte gebeurtenissen.
Het onderwerp ‘leefbaar inkomen’ is vooral relevant voor kleinschalige boeren in productielanden, die vaak meerdere gewassen produceren en dieren houden. Een deel van de gewassen is bedoeld om geld te verdienen, een ander deel voor eigen gebruik.
Voorbeelden zijn:
- Zelfstandige mijnbouwers
- Koffieboeren
- Cacaoboeren
- Cashewnotenboeren
- Rijstproducenten
- Kleinschalige palmolie producenten
Handige hulpmiddelen
- De ‘living income community of practice’ geeft uitgebreide informatie over het thema leefbaar inkomen.
- De IDH ‘roadmap on living income’ helpt bedrijven met praktische tools om de kloof tussen het daadwerkelijke en het leefbaar inkomen te dichten.
Huiswerk opdracht
Na deze opdracht heb je een goed overzicht bij welke producten leefbaar inkomen een daadwerkelijk of potentieel risico is.
- In de vorige module heb je een Excelbestand gemaakt met de belangrijkste producten en waar deze vandaan komen én of kinderarbeid een risico is. Voeg nu nog een kolom toe genaamd “leefbaar inkomen”.
- Ga voor elke ingrediënt/grondstof na of het gebrek aan een leefbaar inkomen een rol kan spelen. Doe dit doormiddel van de MVO Risico Checker en relevante sector rapportages. Het kan ook zinvol zijn om te kijken naar wat andere spelers in jouw industrie rapporteren aan risico’s.