Inzoomen op: Kinderarbeid
Eén van de sociale risico’s die nog veel voorkomt in verschillende ketens, is kinderarbeid. Kinderen die werken kunnen niet naar school en hebben minder kans om gezond op te groeien. Volgens UNICEF werken er wereldwijd 160 miljoen kinderen, waarvan 70% in de landbouw. Maar liefst 79 miljoen kinderen doen gevaarlijk werk dat hun gezondheid en ontwikkeling ernstig schaadt.
Kinderarbeid: een reëel risico
Er bestaan drie verschillende vormen van kinderarbeid:
- Kinderen onder de 12 die werken.
- Kinderen tussen de 12 en 14 die zwaar werk doen.
- Kinderen onder de 18 die gevaarlijk werk doen.
Zowel in de mijnbouw, textiel als landbouwsector komt veel kinderarbeid voor, maar ook in andere sectoren is het niet uitgesloten. Als kinderen na schooltijd helpen op bijvoorbeeld de boerderij van hun ouders, hoeft dit geen kinderarbeid te zijn, maar wanneer ze niet of nauwelijks naar school gaan en met gevaarlijk gereedschap werken, is dit kinderarbeid en zeer zorgwekkend.
Kinderarbeid is dus een reëel risico en kan in veel ketens van Nederlandse bedrijven voorkomen. Bedrijven kunnen kinderarbeid zelf veroorzaken, aan bijdragen of aan verbonden zijn. Het is belangrijk goed te onderzoeken of kinderarbeid ook in de ketens van jullie bedrijf kan plaatsvinden.
Een aantal voorbeelden van kinderarbeid zijn:
- Kinderen die thee, cacao- en koffiebonen, hazelnoten en/of fruit plukken.
- Kinderen die in kleine familiebedrijfjes in de textielsector werken.
- Kinderen die in goud of mica-mijnen werken.
Handige hulpmiddelen
- Het document ‘Fund against Child Labour (FBK), lessons learnt’ geeft praktische inzichten om kinderarbeid tegen te gaan.
- De organisatie Kids rights publiceert elk jaar de Kids Rights Index die per land laat zien in hoeverre kinderrechten worden gerespecteerd.
- Leer meer over kinder- en gedwongen arbeid in de keten van voedingsmiddelen in dit Webinar van de SER.
- Het Responsible Mica Initiative richt zich specifiek op een eerlijke, verantwoordelijke en duurzame mica-toevoerketen in Bihar & Jharkhand (India).
- Het ‘Business Handbook on Due Diligence in the Cocoa Sector: Addressing Child Labour and Forced Labour’ van de OESO helpt bedrijven om kinderarbeid en gedwongen arbeid te identificeren, vermijden en aan te pakken in de cacaosector.
- Deze Risicoanalyse biedt inzichten in het risico van kinderarbeid bij de winning en verwerking van zwart graniet in Telangana en de winning en verwerking van zandsteen in Rajasthan in India.
Huiswerk opdracht
Na deze opdracht heb je een goed overzicht bij welke producten kinderarbeid een daadwerkelijk of potentieel risico is.
- In de vorige module heb je een Excelbestand gemaakt met de belangrijkste producten en waar deze vandaan komen. Voeg een kolom toe genaamd “Risico kinderarbeid”.
- Ga voor elke ingrediënt/grondstof na of kinderarbeid een rol kan spelen. Doe dit door middel van de MVO Risico Checker en relevante sector rapportages. Het kan ook zinvol zijn om te kijken naar wat andere spelers in jouw industrie rapporteren aan risico’s.