Impact van de leefbaar loon kloof 

Als arbeiders geen leefbaar loon verdienen, heeft dat veel verschillende gevolgen. De kans dat de kinderen moeten meewerken wordt groter.

Mensen zijn genoodzaakt meerdere banen tegelijkertijd aan te nemen en raken hierdoor mentaal en fysiek uitgeput. Daarnaast zijn er gezondheidsproblemen door stress, ondervoeding en gebrekkige toegang tot gezondheidszorg.

Oorzaken van de leefbaar loon kloof 

Er zijn veel redenen waarom werknemers een baan accepteren waarin ze onvoldoende verdienen. Arme mensen zonder opleiding zijn helaas kwetsbaar op de arbeidsmarkt en zijn makkelijk te vervangen. Ze kunnen het zich niet veroorloven in opstand te komen, zeker wanneer er geen vakbonden zijn om ze te ondersteunen. Daarnaast zijn er in veel landen geen goede wetten om arbeiders te beschermen. Verschillen tussen de verdiensten van mannen en vrouwen spelen hier ook een rol.


Er zijn ook veel redenen waarom bedrijven geen leefbaar loon kunnen of willen betalen. Bijvoorbeeld door de continue strijd om de kostprijs te verlagen, veroorzaakt door stevige concurrentie op de wereldmarkt. Echter, er zijn gelukkig steeds meer goede voorbeelden van bedrijven die wel een leefbaar loon betalen, en daar positieve effecten van terug zien in de keten.


Aanpakken van leefbaar loon kloof 

Een leefbaar loon is een mensenrecht. Iedereen zou een leefbaar loon moeten kunnen realiseren. In veel landen en sectoren is het minimumloon te laag, waardoor werknemers niet voldoende verdienen. Dit probleem lost één bedrijf niet zomaar op. Samenwerking in de keten is noodzakelijk. Toch kunnen individuele bedrijven wel wat doen. Het begint met het doorlopen van de zes stappen van ‘gepaste zorgvuldigheid’.


Check hier het leefbaar loon van jouw productieland:

https://wageindicator.org/salary/minimum-wage/minimum-wages-per-country


Een aantal specifieke maatregelen om de leefbaar loonkloof te dichten zijn hieronder gegeven. In module 5 gaan we hier verder op in.

  • Het is belangrijk om eerst te snappen of medewerkers in jouw keten een leefbaar loon krijgen of niet. Er zijn verschillende studies die kijken naar het verschil tussen het minimumloon en een leefbaar loon.
  • Bespreek met je leveranciers op welke manier jullie kunnen bijdragen aan een betere betaling van de werknemers.
  • Wees een betrouwbare handelspartner en werk aan langetermijnrelaties met je leverancier. Deze stabiele relatie geeft de leverancier meer zekerheid. Hierdoor is het mogelijk te investeren in zijn personeel.
  • Sluit je aan bij coalities van bedrijven en maatschappelijke organisaties die werken aan een leefbaar loon.
  • Ga na in hoeverre certificeringssystemen een leefbaar loon garanderen.