Communiceren over de resultaten
In module 8 heb je geleerd op welke manier je de voortgang van de ingezette acties in de gaten kunt houden. Het is daarbij belangrijk om te kijken naar de naleving van interne afspraken en naar de impact van de maatregelen op duurzaamheidsrisico’s. In deze module bespreken we de laatste stap in de cyclus: communicatie. Communicatie over de resultaten, maar ook over de dilemma’s is een belangrijk onderdeel van de ‘gepaste zorgvuldigheid cyclus’.
Communiceren over de resultaten
Het is ontzettend belangrijk om op een transparante wijze te communicatie over de genomen acties om duurzaamheidsrisico’s aan te pakken. Door ervaringen te delen kunnen medewerkers, klanten, leveranciers en andere belanghebbenden leren van jullie ervaringen en kunnen ze jullie inzet op waarde schatten.
Interne communicatie
In module 2 bespraken we het belang om de zes stappen van gepaste zorgvuldigheid in de organisatie te verankeren. Communicatie helpt daarbij. Het is belangrijk om de medewerkers op de hoogte te brengen van de resultaten van het beleid. Doe dat gerust via bestaande kanalen, bijvoorbeeld via een nieuwsbrief, bij de maandelijkse borrel, tijdens de kwartaalsessie of via intranet. Welke communicatiekanalen je ook gebruikt, zorg dat het onderwerp regelmatig even terugkomt. Probeer ook echt stil te staan bij positieve resultaten, vier ze! Op die manier creëer je binnen de organisatie enthousiasme voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Externe communicatie
In de nabije toekomst wordt gepaste zorgvuldigheid wettelijk verplicht, maar nu al kunnen bedrijven zich ermee onderscheiden van concurrenten. Om uit te dragen dat de organisatie werkt aan verduurzaming van haar ketens, is communicatie van groot belang. Maar houd het bij de feiten. Greenwashing wordt keihard afgestraft. Kies de geschikte kanalen om te communiceren over de behaalde resultaten, bijvoorbeeld als nieuwsartikel op de website, in het duurzaamheidsverslag of als losse brochure.
Vier wat goed gaat, maar deel ook dilemma’s
Het is verleidelijk om uit te leggen welke positieve resultaten allemaal behaald zijn. Bijvoorbeeld: ‘80% van alle grondstoffen is nu gecertificeerd’. Of: ‘We werken alleen met fabrieken die regelmatig geaudit worden’. Of ‘samen met onze leveranciers hebben we een innovatieve oplossing gevonden om een bepaalde chemische stof uit te faseren’. Het is goed om de positieve resultaten te delen en te vieren dat er positieve impact is behaald.
Echter, vergeet ook vooral niet te delen wat nog niet zo goed gaat en waar lastige keuzes gemaakt moeten worden. Bijvoorbeeld: ‘Doordat er in de regio waar we cashewnoten kopen geen scholen zijn, gaan de kinderen mee naar het veld. We zijn aan het kijken hoe we hier met onze leverancier en lokale autoriteiten toch iets mee kunnen doen’. Of ‘er zijn bepaalde grondstoffen die onmisbaar zijn in ons eindproduct die uit mijnbouw komen waar we misstanden niet uit kunnen sluiten. We zijn op zoek naar een goed alternatief’.
Verder zijn tips voor transparante communicatie:
- Communiceer regelmatig, liefst minimaal elk kwartaal.
- Laat de betrokken medewerkers aan het woord.
- Vraag je leverancier te vertellen wat er concreet op de grond is veranderd door bepaalde maatregelen.
- Wees bescheiden.
- Probeer naast de bereikte resultaten ook af en toe vooruit te kijken naar jullie toekomstige plannen.
Handige hulpmiddelen
- Op de website van MVO Nederland vindt je tips voor het maken van een duurzaamheidsverslag.
- De verschillende IMVO-Convenanten rapporteerden over hun resultaten. In veel van deze jaarverslagen zijn ook concrete voorbeelden van bedrijven opgenomen, met daarin wat goed ging maar ook wat nog lastig was.
Huiswerk opdracht
Na deze opdracht weet je welke communicatiekanalen geschikt zijn om de voortgang met interne en externe belanghebbenden te delen.
In de vorige stappen heb je in kaart gebracht welke risico’s met prioriteit moeten worden aangepakt en heb je oplossingen geïdentificeerd. Ook heb je geleerd over mogelijkheden om de voortgang in de gaten te houden. Nu gaan we kijken hoe we die voortgang kunnen delen.
- Maak een overzicht van de manieren waarop medewerkers worden geïnformeerd over bedrijfsbeslissingen zoals een veranderingen op het gebied van thuis werken, beleid rondom gezondheid enz.
- Identificeer in welke kanalen nieuws over de resultaten van IMVO gedeeld kunnen worden.
- Kijk vervolgens op welke manier er met de buitenwereld wordt gecommuniceerd, bijvoorbeeld via de website, (duurzaamheids-) verslag, een nieuwsbrief, een brochure, banners/posters, sociale media enz.
- Identificeer via welke kanalen informatie over de resultaten gedeeld kan worden met de verschillende doelgroepen (denk aan klanten, leveranciers, toekomstige nieuwe medewerkers, maatschappelijke organisaties en betrokken burgers).
- Bedenk wie er moeten worden betrokken om de resultaten te vertalen naar aantrekkelijke communicatie, voor medewerkers en belanghebbenden van buiten het bedrijf, en welke afspraken daarover gemaakt worden.